Malum; eksik de olsa aşılar geldi, ülkece aşılanmaya başlamayı bekliyoruz. Aşılanma konusunda bilim insanları türlü türlü yaklaşımlardan bahsederek, kafa karıştırmayı sürdürüyor. Türkiye’de kanser immuno terapisi CAR-T teknolojisini kuran ekibin lideri olan ve aşı çalışmalarını sürdüren Prof. Ercüment Ovalı da farklı bir öneride bulundu.
Prof. Ercüment Ovalı‘nın açıklaması şu sekilde:
“Ükemizde aşı üretimi yapmaya çalışan biz de dahil en az 13 grup olduğunu biliyorum. Şimdi bu aşıların kliniğe geldiğini düşünelim. Ama bir diğer sorun ile karşı karşıyayız demektir. Ülkemizin bu aşıları şişeleme kapasitesi.. Görünen o ki Çin’den gelen aşı da bizde şişelenecek. İki doz üzerinden bir hesapla topluca aşılanmak kaydı ile en az 120 milyon doz flakon (şişecik) gerekiyor (aksi halde daha fazla). Peki ülkemizin şişeleme kapasite ne kadar? Bildiğim kadarıyla 4 üretici firma, bu işe tam kadro katılsa bile ayda en fazla 20 milyon doz. Yani toplumsal boyutta aşılara ulaşabilmek aylar alacak. Ki hep savunduğum şey topluca ve kısa sürede aşılanmadıkça, aşıların çözüm olmayacağı.
-Nitekim; İngilizer toplumsal boyutta aşılamanın öneminin farkında olmalı ki, bir anda daha fazla insanı aşılayabilmek için 14 gün içinde yapılması planlanan ikinci doz aşının süresini erteleyerek eldeki aşı stoğu ile bir anda daha fazla aşılama yapmaya karar verdi.
– Gelelim tekrar ülkemize. Eğer aşılama için bir şişeye 1 doz değil de 5 doz yüklerseniz (hatta daha fazlası da mümkün), bir ayda 20 milyon dozdan 100 milyon doza ulaşabiliriz. Bu aynı zamanda aşıların maliyetini en az 4 misli azaltmak anlamına gelecektir. Bu plan kısa sürede daha fazla insana, daha ucuz maliyetli aşılama demektir.
Benden önermesi….”